Επίσπευση διαδικασιών έκδοσης συντάξεων

Επίσπευση διαδικασιών έκδοσης συντάξεων

Αρ. Πρωτ. 10986/03.12.08

Προς Υπουργό:
- Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας


Σε οικονομικό αδιέξοδο βρίσκονται εκατοντάδες Έλληνες πολίτες που καταθέτουν τα χαρτιά τους προκειμένου να βγουν στην σύνταξη, καθώς οι διαδικασίες έκδοσης και χορήγησης των συντάξεων από τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας καθυστερούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα εργαζομένου, ο οποίος μετά από 40 χρόνια εργασίας κατέθεσε τον Ιούνιο του 2007 όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να συνταξιοδοτηθεί και ενάμιση χρόνο μετά, ακόμα περιμένει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την χορήγηση της σύνταξής του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων, ο μέσος όρος αναμονής για την έκδοση σύνταξης υπολογίζεται πλέον στους 10-11 μήνες, ενώ όταν πρόκειται για διαδοχική σύνταξη ο χρόνος αναμονής αγγίζει τους 12-15 μήνες.

Η έλλειψη προσωπικού στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και η μεγάλη γραφειοκρατία, καθιστούν χρονοβόρα τη διαδικασία συνταξιοδότησης, αλλά και την καταβολή του εφάπαξ στους δικαιούχους, ενώ ακόμα μεγαλύτερες είναι οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στους δικαιούχους διαδοχικής ασφάλισης.
Οι πρόσφατες ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων που δεν έχουν ακόμη λειτουργικά ενσωματωθεί, φαίνεται να αποτελούν έναν ακόμα παράγοντα καθυστέρησης στην έκδοση των συντάξεων, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των δικαιούχων-συνταξιούχων που αναγκάζονται να καταφύγουν σε δικηγορικά γραφεία προκειμένου να διευθετηθεί τόσο η γραφειοκρατία όσο και η καθυστέρηση.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι πολύμηνες καθυστερήσεις εκδόσεως και καταβολής συντάξεων, μετά την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων;

Απάντηση Υπουργείου